Er man langsynt betyr dette at øynene er naturlig innstilt på lange avstander. Dette gjør at man må bruke muskler og øyets fokuseringssystem ekstra mye for å se godt på korte avstander.
Langsynthet, eller hyperopi, er en synsfeil som påvirker evnen til å se objekter på nært hold klart, mens fjerne objekter ofte fremstår tydelige. La oss dykke dypere inn i hva langsynthet er, hvilke symptomer det gir, hvordan det diagnostiseres, og hvilke behandlingsalternativer som finnes.
Det normale og optimale for et øye er å være litt langsynt, slik at man kan justere selv for å se klart på alle avstander. En person som er langsynt er ofte aktiv og opptatt av de store linjer, men ikke like opptatt av de minste detaljer.
Ved langsynthet er øyet for kort i forhold til brytningsstyrken i det optiske systemet, slik at lyset brytes for langt bak i øyet og ikke treffer netthinnen. Det skarpe bildet dannes bak netthinnen, og det du ser på nært hold, blir derfor uskarpt.
For å få et skarpt bilde på netthinnen må øyet kompensere, eller akkommodere som det kalles. Dette kan føre til ulike symptomer som du kanskje ikke forbinder med synet. Øyne med langsynthet blir trette, spesielt ved langvarig og intensivt nærarbeid, som for eksempel å sitte foran en datamaskin en hel dag. Symptomene kan gjøre nærarbeid vanskelig for personer helt ned i 20-årsalderen.
For å kunne se tydelig på lang avstand må øynene justeres, og når du ser på nært hold, risikerer du å overbelaste øyemuskulaturen.
Dette kan føre til:
Hodepine og spenninger rundt øynene: Mange som lider av langsynthet opplever hodepine og spenninger rundt øynene, spesielt etter perioder med nærarbeid som lesing eller bruk av datamaskin.
Trøtte og røde øyne: Langsynthet kan føre til at øynene blir trøtte og røde etter lengre tids fokusering på nært hold, noe som kan resultere i ubehag og irritasjon.
En følelse av at det "trekker" i øynene: Personer med langsynthet kan oppleve en følelse av at det "trekker" i øynene når de prøver å fokusere på objekter på nært hold, noe som kan være svært ubehagelig.
Det latinske ordet for nærsynt er hypermetropi. Skal man forklare langsynthet optisk skyldes det at øyet har for liten styrke. Et normalt øye skal ha en styrke på +60. Dersom et øye er +58, vil man trenge +2.00 i brillestyrke for å komme til +60. Langsynte bruker derfor briller og kontaktlinser med pluss styrke.
Det fine med øynene våre er at de selv kan øke styrken ved å fokusere. Unge mennesker kan fint klare å fokusere +3.00 eller mer, men man blir sliten av å gjøre dette. Å bli sliten i øynene medfører at man blir rastløs, må gjøre noe annet, blir tung i hodet eller stiv i nakken.
Evnen til å fokusere øynene avtar med alderen, og etter fylte 45 år vil alle mennesker se bedre på nært hold med briller enn uten. Du har kanskje lagt merke til noen som holder en bok så langt fra seg de kan, og strekker hodet bakover mens de prøver å lese? Her hadde en brille gjort hverdagen enklere.
Langsynthet kan diagnostiseres gjennom en synsundersøkelse hos en optiker. En grundig synsundersøkelse inkluderer flere tester og målinger for å bestemme øyets evne til å fokusere lys og for å avdekke eventuelle brytningsfeil. Optikeren vil bruke forskjellige instrumenter for å måle hvor lyset fokuseres i øyet og bestemme styrken på brillene eller kontaktlinsene som er nødvendige for å korrigere synet. Her kan du booke en synstest.
Langsynthet kan behandles med såkalte pluss-linser (briller), som er tykkere i midten enn i kantene. Du trenger derfor plusstyrke i brillene dine. Hvis du foretrekker kontaktlinser, finnes det også plusstyrkelinser for å korrigere langsynthet. Skalaen av plusstyrker for linser går fra pluss +0,25 til pluss +15,0.
Langsynthet kan ofte forekomme sammen med andre synsproblemer som skjeve hornhinner (astigmatisme). Dette kan forverre symptomene og krever ofte spesialtilpassede briller eller kontaktlinser for optimal synskorreksjon. For de med overlangsynthet, en mer alvorlig form av tilstanden, kan det være nødvendig med sterkere korreksjoner og hyppigere oppfølging hos en optiker.
Presbyopi, en aldersrelatert tilstand der øyets evne til å fokusere på nært hold svekkes, kan også forekomme sammen med langsynthet. Dette er vanlig hos eldre voksne og kan kreve bifokale eller progressive briller for å korrigere synet både på nært og langt hold.
Yngre barn og førskolebarn er oftere langsynte enn nærsynte, men dette forsvinner vanligvis etter hvert som øyet vokser. Det er viktig å kontrollere barnets syn slik at langsyntheten ikke påvirker barnets evne til å se. Barnets generelle mangel på interesse for ting rundt seg kan være et tegn på at det har problemer med å se ting klart på nært hold. Langsynthet hos barn kan føre til skjeling, men som oftest vokser dette også av.
Mange barn kan vokse av seg mild langsynthet etter hvert som øynene utvikler seg. Hos voksne er tilstanden vanligvis mer stabil.
Ja, langsynthet kan være arvelig og løper ofte i familier.
Ja, langsynthet kan utvikle seg over tid, og regelmessige synsundersøkelser er viktige for å oppdage og behandle endringer i synet.
Når sjekket du synet sist?
Velkommen til oss!