Mann med solbriller med sykkelhjelm

Progressive briller med god følelse

For noen kan det ta tid å venne seg til progressive glass, for andre går det som en lek. Og i dag har utviklingen tatt glassene til et nytt nivå. Et par enkle tips fra ekspertene er å skaffe deg progressive briller så snart du merker at det blir litt vanskeligere å lese, og å satse på kvalitet og den siste generasjonen av glass: De progressive glassene skiller seg nemlig ut.

Frem til 40-årsalderen er det vanligst med enstyrke glass eller ingen briller i det hele tatt. Men etter 40 opplever de fleste aldersforandringer i øyet som krever lesebriller. Hvis man allerede har en synsfeil, for eksempel nærsynthet, trenger man progressive briller.

Fordelene med progressive briller er at de gjør det mulig å se bra på alle avstander. Men å venne seg til progressive briller har ikke alltid vært problemfritt, og noen opplever en «gyngeeffekt».

– Effekten skyldes at brillene på grunn av synsfeilen ofte blir rundere lengre ned i glasset. Man kan sammenligne det med en elefantsnabel som har en bøy nederst, forklarer Hugo Schunnesson, produktsjef i Essilor, som produserer brilleglass.

Siden progressive glass ble oppfunnet, har de stadig blitt bedre. Likevel finnes det situasjoner som fortsatt kan føles anstrengende, som ved bilkjøring hvor føreren må flytte blikket raskt mellom ulike synsfelt i glasset eller hvis man går ned en trapp og må løfte litt på haken. 

Bra å begynne tidlig med progressivt

Desto dårligere man ser på leseavstand når man skaffer seg progressive glass, jo rundere er glassene og desto større blir «gyngeeffekten». Håkan Broman, ansvarlig for kliniske produkter og tjenester i Synsam-konsernet, anbefaler derfor at man starter med progressive briller allerede når de første tegnene på lesevansker viser seg. Tilvenning av hjernen og øynene er enklere ved små forandringer. 

– Dessuten må man satse på glass av god kvalitet. Desto bedre og mer moderne glass, jo mer naturlig blir synsopplevelsen, sier Håkan Broman.

For eksempel minsker den beste typen av patenterte Varilux-glass «gyngeeffekten» med opptil 90 prosent og gir opptil 50 prosent bedre synsfelt, sammenlignet med tidligere generasjoner av Varilux-glass.

Velg litt større glass

Hvordan skal man tenke når det gjelder valg av innfatning til progressive glass?

– Små og smale glass fungerer mindre bra i progressive briller, ettersom de kanskje ikke gir tilstrekkelig plass i de ulike synsfeltene. Litt større glass er bedre, og med dagens brillemote, som karakteriseres av større innfatninger, er ikke det noe problem, sier Håkan Broman, og legger til at for den som ikke ønsker briller finnes det flere progressive kontaktlinser som fungerer veldig bra.

Han understreker at mens progressive briller fungerer godt som en alt-i-ett-løsning, finnes det situasjoner som krever spesifikke briller for å optimalisere opplevelsen. Det fungerer helt enkelt ikke å ligge på sofaen og se på TV med progressive briller som er beregnet på lesing. Løsningen er da et ekstra par enstyrke briller for å se på avstand.

– Men selv spesielle behov kan faktisk oppfylles med progressive briller. Vi produserer for eksempel spesialglass for elektrikere og kjøretøyinspektører, som må kunne se bra på nært hold, også når de ser opp, altså i brillenes overkant, sier Håkan Broman.

Progressive glass

Synsam og Essilor® jobber med avansert teknikk for best mulige progressive glass til alle.

  • Med hjelp av måleinstrumentet EyeTech er det mulig å lage skreddersydde glass. Instrumentet måler hvordan innfatningen er plassert foran øynene, samt øyets form og størrelse, slik at glassene er perfekt tilpasset hvert individuelle øye og rammen, for best mulig presisjon. 
  • Essilors serie Varilux®X ™ er vårt mest avanserte progressive glass som hjelper deg å se hver detalj innenfor en armlengdes avstand og alt på lang avstand.
Kvnne på synstest

Synsundersøkelse

Når sjekket du synet sist?

Kunde i butikk

Finn butikk

Velkommen til oss!