Synet er en lært sans, det vil si at vi lærer å bruke øynene etter at vi er født. For å oppdage eventuelle utfordringer sjekkes alle nyfødte før de skrives ut fra sykehuset. Synets utvikling foregår i de 10-12 første leveårene, det er derfor lurt å kontrollere øynene fra svært ung alder.
I puberteten er kroppen i en rivende utvikling, noe som også kan forårsake endringer for synet. Videre er man som ung voksen ofte i situasjoner med mye nærarbeid som lesing og databruk, noe som også er krevende for øynene. Å lese til eksamen er langt enklere dersom øyene har optimale arbeidsforhold.
Jevnlige kontroller kan også avdekke sykdommer og helseutfordringer. Dette fordi en synsundersøkelse gir en unik mulighet til å se på blodårer og ta en nærmere titt på øyet.
Sollyset inneholder UV-stråler som over tid er med på øke risikoen for grå stær. Desto oftere man er ute i sollyset uten solbriller, desto større er risikoen for å utvikle grå stær. Det er faktisk også sånn at også øynene kan bli solbrent. Når dette skjer blir man ”snøblind”, noe som kan føre til sterke smerter, lysfølsomhet og rennende øyne.
Det er derfor viktig å bruke solbriller med maksimal beskyttelseseffekt, minimum UVA/UVB-beskyttelse bør være på UV 400.
Husk også beskyttelse i form av vernebriller ved arbeid med verktøy, opptenning av fyrverkeri eller i situasjoner hvor fremmedlegemer kan treffe øyet. Også når man driver med sport som for eksempel sykling eller slalom er det viktig med gode briller.
God hygiene kan løse mange problemer, også når det kommer til øynene. Tårevæsken er en viktig del av øyets immunforsvar, og det er derfor viktig å ikke gni seg i øyene med skitne fingre eller på annen måte tilføre bakterier. Tenk også på dette når det gjelder øye make-up. Hvis du passer på å vaske hendene før du berører eller gnir deg i øynene kan du blant annet unngå øyesykdommer og irriterende betennelser.
Mange tilbringer lange dager og mye tid foran skjermer. Når man ser på en skjerm blunker man sjeldnere, dermed blir øynene tørre og risikoen for øyekatarr eller røde øyne øker. Derfor er det viktig å ta en pause fra skjermen. Dette kan du gjøre ved å bare reise deg fra pulten og kikke litt ut av vinduet, se bort fra skjermen med jevne mellomrom eller ta en runde øyegymnastikk.
Hvis du får fremmedlegemer på øyet, vær forsiktig med å gni på det. Dette kan nemlig føre til små riss og sår på hornhinnen. Noe som igjen kan lede til varige skader.
Hvis du skulle være så uheldig å få noe på øyet som forårsaker en kjemisk reaksjon, som for eksempel syrer eller lut fra rengjøringsmidler, må du skylle øyet umiddelbart. Aller helst bør du bruke sterile skyllemidler, men du kan også bruke rent vann. Ta umiddelbart kontakt med en øyelege!
Husk å fjerne alle sminke før du deg om natten. I tillegg er det viktig at du bruker produkter som er allergitestet og uten konserveringsmidler.
Når sjekket du synet sist?
Velkommen til oss!