Kløe i øynene kan være en svært ubehagelig opplevelse som mange opplever fra tid til annen. Det kan skyldes en rekke faktorer som allergier, infeksjoner, eller til og med tørr luft.
I denne artikkelen vil vi se nærmere på hva som kan forårsake kløe i øynene, hvordan du kan behandle det, og hva du kan gjøre selv for å forebygge kløe.
Vanlige symptomer som følger med kløe i øynene inkluderer:
Flere kjennetegner også at kløen opptrer i øyekroken eller langs vippekanten, og at det er spesielt om kvelden kløen oppstår.
Kløe i øynene kan ha mange ulike årsaker, inkludert:
Støv, pollen, dyrehår, og mugg kan utløse allergiske reaksjoner som fører til kløe i øynene. Disse allergenene forårsaker at kroppen frigjør histaminer, som igjen kan føre til rødhet, hevelse og vedvarende kløe i øynene.
Mangel på tilstrekkelig fuktighet i øynene kan føre til irritasjon og kløe. Dette kan være et resultat av miljøfaktorer som vind og tørr luft, eller en underliggende medisinsk tilstand som påvirker tåreproduksjonen. Les mer om tørre øyne.
Bakterie- eller virusinfeksjoner kan forårsake kløe, rødhet og hevelse i øynene. Vanlige infeksjoner inkluderer konjunktivitt, også kjent som øyekatarr, som kan være svært smittsomt.
Bruk av kontaktlinser kan irritere øynene og forårsake kløe. Feil bruk, dårlig hygiene eller feil linser for dine øyne kan forverre problemet. Les vår artikkel om 10 tips du bør følge når du bruker kontaktlinser.
Hvis du opplever ubehag og kløe i øyet, kan det skyldes et fremmedlegeme. Alt fra små partikler som støv og sand til større objekter kan havne i øyet eller under øyelokket, og forårsake irritasjon. For å unngå ytterligere skade, bør du unngå å gni deg i øynene, selv om det er fristende. Gniing kan føre til at partikkelen skraper opp øyets overflate eller innsiden av øyelokket. Forsøk heller å blunke gjentatte ganger for å få partikkelen ut, eller skyll øyet med avkjølt, kokt vann, saltvann eller en øyeskyllingsløsning. Hvis fremmedlegemet fører til en infeksjon, kan det være nødvendig med antibiotiske øyedråper for å bekjempe infeksjonen.
Kløe i øynene kan også være et tegn på infeksjon, som for eksempel en sti på øyet. Dette viser seg som en rød, smertefull klump på øyelokket. En annen vanlig infeksjon er øyelokksbetennelse (blefaritt) eller midd (demodex), som angriper øyevippens follikler eller oljekjertlene i øyelokket, og kan føre til røde og kløende øyne, som gjerne «flasser» langs vippekanten. Disse infeksjonene er ofte forårsaket av bakterier og midd. God øyelokkshygiene kan bidra til å forebygge slike infeksjoner. Unngå å berøre øynene med skitne hender, og rengjør dem regelmessig med en myk klut, varmt vann og en mild øyelokkrens ved blefaritt og egne rensesåper eller renseservietter for demodex. Ved vedvarende øyeinfeksjoner, bør du kontakte lege eller optiker. De kan vurdere tilstanden og foreskrive nødvendig behandling, som antibiotiske øyedråper, for å hjelpe deg med å bli kvitt infeksjonen.
Selv om mange har opplevd at det svir, rødmer eller irriterer i øynene, er det ikke alle som reagerer på det og blir sjekket for øyeallergi (allergisk konjunktivitt).
Tegnene på øyeallergi ligner ofte på det kroppen går gjennom under en forkjølelse:
Hvis du lider av symptomene ovenfor - uten å være forkjølet - ta kontakt med en optiker eller lege.
Behandling av kløe i øynene avhenger av årsaken. Her er noen generelle behandlingstips:
Selv om kløe i øynene ofte kan behandles hjemme, bør du oppsøke lege hvis du opplever:
Kløe i øynene er et vanlig problem som kan være svært plagsomt, men med riktig behandling og forebyggende tiltak kan det ofte håndteres effektivt. Ved å unngå kjente allergener, bruke fuktighetsgivende øyedråper, og opprettholde god hygiene kan du lindre og forhindre kløe i øynene. Husk å oppsøke lege hvis symptomene vedvarer eller forverres.
Når sjekket du synet sist?
Velkommen til oss!