Det finnes ingen måte å helt stoppe nærsynthet på hos barn, men utviklingen kan bremses. Her forteller vi hvilken hjelp som finnes.
Å være nærsynt vil si at man ser skarpt på nært hold, men uklart på avstand. Ofte blir man nærsynt på begge øynene, men synet kan være ulikt på venstre og høyre øye. Nærsynthet hos barn oppdages ofte i skolealderen og er ikke noe man vokser fra.
Nærsynthet, eller myopi, er arvelig, men påvirkes også av vår livsstil. Nærsynthet hos barn er økende, og stadig flere blir nå nærsynte i yngre alder, delvis på grunn av en stillesittende livsstil innendørs. Øynene trenger naturlig lys utendørs for å holde seg friske, gjerne minst 90 minutter om dagen. Risikoen for å utvikle nærsynthet øker når vi oppholder oss mye innendørs og ser på skjermer i stedet for å veksle mellom å fokusere blikket nært og fjernt.
Det er dessverre ikke mulig å kurere eller stoppe nærsynthet helt, men utviklingen kan bremses. Det er altså hjelp å få. Studier viser at briller med Essilor® Stellest™-glass bremser nærsynthet hos barn som bruker dem. De kan også bidra til at barnet i fremtiden slipper visse øyesykdommer. Bruk av Essilor® Stellest™-glass tolv timer om dagen bremser utviklingen av nærsynthet med 67 % i gjennomsnitt sammenlignet med vanlige enstyrke brilleglass*.
*Bao J. et al. (2021). Myopia control with spectacle lenses with aspherical lenslets: a 2-year randomised clinical trial. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci.; 62(8):2888.
StellestTM-glass både korrigerer barnets synsfeil og bremser utviklingen av nærsynthet.
Korrigering – Stellest™-glass gir like skarpt syn som vanlige enstyrke glass.
Kontroll – Utviklingen av nærsynthet bremses med 67 %* i gjennomsnitt sammenlignet med enstyrke glass. Bremsingen skjer ved at øyets vekst justeres, og resultatet vises allerede etter halvt års bruk. Etter det første året var øyeveksten hos 9 av 10 barn med Stellest™-glass omtrent den samme som eller langsommere enn hos barn som ikke var nærsynte**.
1. Synsundersøkelse
Ved det første besøket foretar vi en innledende vurdering av barnets syn og foreskriver briller. Stellest™-glass anbefales hvis barnet begynner å bli eller allerede er nærsynt, men også hvis det finnes en risiko for å utvikle høy grad av nærsynthet.
2. Velge briller
Ved det andre besøket får barnet prøve og velge briller, og innfatningen justeres slik at den passer. Det kan ta opptil en uke for barnet å tilpasse seg de nye brillene. Studier viser at 90 % av barna tilpasser seg glassene helt i løpet av tre dager, og 100 % i løpet av en uke**. Det anbefales vanligvis at barnet bruker brillene minst tolv timer om dagen for at øynene skal tilpasse seg og nærsyntheten begynne å bremse.
3. Oppfølging
Etter to uker kaller vi inn til et oppfølgingsbesøk. Ved den første oppfølgingen kontrollerer vi hvordan brillene føles og om det er nødvendig med justering av glass eller innfatning. Både barn og foreldre kan selvsagt stille spørsmål. Deretter blir barn og foreldre innkalt til oppfølging hver sjette måned for å måle øyets brytning og vekst. Synsstyrken blir kontrollert både på langt og nært hold.
**Bao, J. et al. (2021). One-year myopia control efficacy of spectacle lenses with aspherical lenslets. Br. J. Ophthalmol. doi:10.1136/bjophthalmol-2020-318367. Drobe B. et al. (2020). Adaptation and visual comfort in children with new spectacle lenses containing concentric rings of contiguous aspherical micro-lenses for myopia control. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci. 61(7): 94.
Det viktigste er at barnet faktisk bruker brillene hele dagen, selv om det kan kjennes uvant i starten. Den første uken er ofte en periode der øynene tilpasser seg, og det kan føles litt uvanlig for barnet. Men etter et par dager er man komfortabel med brillene, og etter den første uken pleier det å føles bra for de aller fleste. Hvis det er noe som må justeres, hjelper optikeren til med det. Hvis barnet bruker brillene hele dagen, hver dag, kommer resultatene, så det er vårt viktigste råd.
Det er alltid viktig å oppsøke en optiker som kan undersøke om barnet er nærsynt, men det er også noen ting du kan legge merke til som forelder. Hvis barnet har hodepine, begynner å myse eller vil sitte nær bøker og skjermer, kan det tyde på begynnende nærsynthet. Å gni seg i øynene kan man gjøre av mange grunner, men hvis barnet begynner å gjøre det stadig oftere, kan det være et tegn på nærsynthet. Om du legger merke til en eller flere av disse tingene og har mistanke om at barnet begynner å bli nærsynt, skal du bestille time til synsundersøkelse.